متهم شدگان تظلم خواه
مسعود رفیعی طالقانی- اگر محمود احمدینژاد رییس دولت دهم پیش از انتخابات ریاست جمهوری در مناظره با میرحسین موسوی برای نخستین بار و فاشتر از هر زمان دیگر، علی اکبر هاشمی رفسنجانی رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام و رییس مجلس خبرگان رهبری را مورد انتقاد قرار داد و او را متهم به نهادینه کردن اشرافیگری در کشور کرد شاید برایش آنقدر سخت نبود که در روزهای پس از انتخابات حمله و اتهام افکنی به فرزندانش برای او سخت افتاد و هاشمی را به سیاستمداری بدل ساخت که آرام آرام به سوی انزوا میرود. هر چند هاشمی در هر دو موضوع تا مدتها سیاست سکوت را پیشه ساخت که حامیانش همچنان او را در سیاست یکه تازتر از سایرین بدانند. چه او نه هیچ گاه برسبیلی بی دلیل سخن گفته و نه بی علت سکوت کرده است. به هر رو اما هاشمی به واسطه دو چیز در روزهای پس از انتخابات مورد هجمه قرار گرفت؛ سکوتش و فرزندانش.
منبع هفته نامه امید جوان
سکوتی که شخص هاشمی را از سوی حامیان دولت به پیوستن به اردوگاه اصلاح طلبان و ضربه به نظام متهم ساخت و فرزندانی که به واسطه رابطه خونی با او، سبب می شدند تا پدر گرفتار حمله و انتقاد شود و هیچ انتقاد کنندهای باقی نماند تا یکی از مهمترین ارکان نظام جمهوری اسلامی یعنی اکبر هاشمی رفسنجانی را ننواخته باشد!هاشمی البته پیش از اینها نیز طعم انتقاد، تخریب و هجمه را چشیده بود. هجمههایی که در طول دولت نهم از ناحیه آنچه توسط رییس این دولت اشرافی گری خوانده میشد به او وارد میآمد و در طول دولت اول اصلاحات نیز از ناحیه کسانی که او را متهم به دست داشتن در برخی مسائل امنیتی میدانستند گریبانگیرش شده بود.
به رغم تمام سکوتها و خویشتداریها پس از انتخابات ریاست جمهوری دهم پدر و فرزندانش اما گویا به یکباره به خود آمدند و قفل سکوت شکستند. پدر به تلاش افتاد تا با توجه به جایگاه محکم و وزن قابل توجهش در عالم سیاست ایران به ارائه راهکار و چاره اندیشی بیافتد و فرزندان بر آن شدند تا در پی هر چه پس از انتخابات برایشان اتفاق افتاده شکایت کنند و تظلم خواهی. اگر چه هنوز هم رسانههای زیادی از طیف حامیان دولت هستند که در برابر هاشمی و فرزندانش کوتاه نمیآیند و از هیچ تخریبی فرو نمیگذارند.
در میان فرزندان آیت الله نام دو تن بیش از سایرین در روزهای پس از انتخابات به گوش رسید و به چشم آمد. مهدی و فائزه دو فرزند هاشمی که هیچ کس نمیتواند انکار کند از محل جایگاه و نام پدر استفادهای نبردهاند اما هیچ کس هم تا کنون نتوانسته است اثبات کند این دو از فرزندی هاشمی سوء استفاده کردهاند، اگر چه عدهای بی وقفه در پی اثبات آن هستند.
دستگیری پنج عضو از خانواده هاشمی
همزمان با آغاز موج دستگیریهای فعالان سیاسی جناح اصلاح طلب در نخستین روز تیرماه و اوج راهپیماییهای اعتراضی پس از انتخابات در تهران بود که یکی از رسانههای نزدیک به دولت خبر دستگیری 5 عضو از خانواده هاشمی رفسنجانی را بر خروجی خود قرار داد و نوشت که آنها درصدد تحریک مردم برای ایجاد آشوب و اغتشاش بودهاند. نامهای فائزه هاشمی، دختر وی، همسر حسین مرعشی، دختر مرعشی و خواهر زن وی از جمله دستگیر شدگان بودند. شبکه ایران نوشت: این 5 نفر روز گذشته در تجمعات غیر قانونی خیابان آزادی در حال تحریک و تشویق اغتشاشگران بودند. در این خبر آمده بود فائزه هاشمی و پنج عضو دیگر خاندان اکبر هاشمی، تحریک اغتشاشگران را از میدان توحید آغاز و تا حوالی میدان جمهوری اسلامی ادامه دادند و در نهایت در حوالی میدان جمهوری اسلامی با حکم مرجع قضایی دستگیر شدند. این شبکه خبری همچنین در ادامه خبر خود آورد یکی دیگر از فرزندان هاشمی رفسنجانی نیز در نا آرامیهای میدان توحید تهران حضور داشته که پس از شناسایی بلافاصله متواری شده است. گرچه این شبکه خبری نامی از این شخص نبرد اما برخی دیگر از رسانهها نوشتند که او مهدی هاشمی رفسنجانی بوده است. همان شب حسن لاهوتی فرزند فائزه هاشمی در گفتوگو با یک شبکه خبری ماهوارهای بازداشت مادرش به عنوان عامل آشوب را تأیید کرد. وی در این زمینه توضیح داد: در راهپیمایی خیابان آزادی ساعت 5 بعد از ظهر، مادر، خواهرم و یکی از بستگان از سوی افراد غیر انتظامی بازداشت شدند. او گفت: مادرم را بعد از شناسایی و نه بهعنوان تظاهرکننده بازداشت کردند. نیروهایی که ایشان را بازداشت کردند، نیروهای انتظامی نبودند، بلکه نیروهای امنیتی بودند. نوه هاشمی رفسنجانی درباره اتهام وارده به مادرش توضیح داد: تشویق مردم برای تظاهرات و شرکت خود وی در این تظاهرات علت بازداشت وی بوده است یعنی وی را به عنوان عامل آشوب بازداشت کردند. یک روز پس از آن بود که همه بازداشت شدگان به جز فائزه هاشمی آزاد شدند و آزادی او تا عصر همان روز به طول انجامید چرا که بر اساس اعلام همان رسانهها وی حاضر به ارائه تعهد به مقامات قضایی نشد. از سوی دیگر اما برخی از مسولان در توضیح علت این دستگیریها حفظ جان خاندان هاشمی رفسنجانی مورد تاکید قرار دادند و این کار را برای جلوگیری از سوء استفاده اغتشاشگران دانستند. پس از این دستگیریها بود که همگان پیش بینی کردند به زودی سکوت رییس مجلس خبرگان رهبری خواهد شکست اما این قفل را گویا کلیدی نبود.
رد پای فرزندان هاشمی در دادگاه متهمان
با آرام شدن موج ناآرامیها در تهران و شهرستانها و در حالی اکبر هاشمی رفسنجانی سرانجام پس از هفتهها سکوت، در نخستین نماز جمعهاش پس از انتخابات – که خود آن را تاریخی خواند و با نخستین نماز جمعه تهران به امامت آیت الله سید محمود طالقانی مشابه دانست - اتهامات برخی بازداشت شدگان نظیر کودتای مخملی ، براندازی و ...را بیاساس دانسته و خواستار آزادی زندانیان شده بود نخستین جلسه رسیدگی به اتهامات متهمان حوادث پس از انتخابات به صورت علنی با پخش زنده تلویزیونی برگزار شد و محمد علی ابطحی و محمد عطریانفر بر صفحه جعبه جادویی ظاهر شدند تا با لباس زندان بر تن از تریبون دادگاه، از آنچه پس از انتخابات رخ داده اعلام بیزاری کنند و البته حوادث پس از انتخابات را ساخته و پرداخته ذهن کسانی چون میرحسین موسوی و ... بدانند که ماهها پیش از انتخابات شائبه تقلب را در سر داشتهاند. پخش این اعترافات بود که انتقادات بسیاری را برانگیخت و منجر به پیش بینی هایی شد که به زودی جامه عمل به خود پوشیدند. پیش بینی هایی مبنی بر اینکه از روند اعترافات برمیآید قرار است به زودی پای اسامی کسانی چون فرزندان هاشمی نیز به میدان باز شود و آنها در رسانه ملی و رسانههای نزدیک به دولت به خبر اول تبدیل شوند. دیری نپایید که چنین شد و در جلسه دیگری از دادگاه متهمان حمزه کرمی و مسعود باستانی از روزنامه نگاران اصلاح طلب و از گردانندگان سایت اینترنتی جمهوریت در اعترافات خود نام مهدی هاشمی را بر زبان آوردند و او را متهم ساخته و به شدت مورد انتقاد قرار دادند. این در حالی بود که در تمامی جلسات بسیاری از اعترافات مبنی بر آنچه تخلف آشکار میرحسین موسوی از قانون خوانده میشد، ایراد شده بود.
مسعود باستانی و حمزه کرمی در اعترافات خود نه تنها از نقش مهدی هاشمی در تخریب ارکان نظام، حمله به دولت، حمله به سپاه و بسیج سخن گفتند بلکه او را به اختلاس دو میلیارد تومانی از سازمان بهینه سازی مصرف سوخت متهم کردند. آنها گفتند که مهدی هاشمی این مبلغ را از طریق سندسازی برداشت و آن را در انتخابات نهم و برای تبلیغات پدرش خرج کرده است. خبرگزاری فارس که از معدود رسانههای حاضر در جلسه دادگاه بود با نقل اعترافات این متهمان نوشت: مسعود باستانی در چهارمین دادگاه متهمین کودتای مخملی با اشاره به سابقه فعالیت خود با سایت جمهوریت که مکررا وی گرداننده اصلی این سایت را مهدی هاشمی رفسنجانی اعلام میکرد گفت: سایت جمهوریت زیر نظر مهدی هاشمی رفسنجانی اداره میشد و من به عنوان عضو شورای سردبیری شیفت بعدازظهر زیر نظر افرادی چون کرمی و نوربخش کار میکردم. این خبرگزاری حامی دولت ادامه داد: باستانی متهم به کودتای مخملی و اغتشاشات اخیر تهران با اشاره به محورهایی که از سوی مهدی هاشمی رفسنجانی به آنها ارائه میشد گفت: حمله به عملکرد 4 ساله دولت و تضعیف نهادهای قانونی کشور همچون شورای نگهبان، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، نیروی مقاومت بسیج و نیز نیروی انتظامی، تضعیف شخص احمدینژاد، ایجاد شبهه در انتخابات، ارائه اخبار ضد و نقیض مبنی بر سوء استفاده از اموال دولتی، القاء تقلب در انتخابات جزو محورهایی بود که در راستای وحدت شکنی و ایجاد التهاب در جامعه ما آن را در دستور کار داشتیم. فارس به نقل از باستانی آورد: دفتر سایت جمهوریت در یکی از دفاتر دانشگاه آزاد مستقر بود و مبالغی که به ما ارائه میشد از طریق چکی از سوی دانشگاه آزاد بود. حمزه کرمی نیز اتهاماتی مشابه را به مهدی هاشمی رفسنجانی وارد کرد تا اسباب حمله منتقدان هاشمی به وی فراهمتر شود. پیش از آن نیز محمد علی ابطحی دیگر متهم کودتای مخملی در اولین دادگاه گفته بود که مهدی هاشمی و «آدم هایش» تلاش بسیاری را برای در صحنه نگاه داشتن مردم به کار بسته بودند. مهدی هاشمی و سایر فرزندان هاشمی؛ محمد، محسن، یاسر، فائزه و فاطمه اما این بار آرام نگرفتند و بلافاصله پس از پخش این دادگاه و در واکنش به چهارمین دادگاه کودتای مخملی، تکذیبیهای را تنظیم کرده و به رسانه ملی فرستادند به این امید که این رسانه تکذیبیه آنان را قرائت کند یا دست کم خبری از آن منتشر سازد غافل از اینکه این رسانه پیشتر درخواست پدر آنان را برای پاسخ گفتن به سخنان محمود احمدی نژاد بی پاسخ گذاشته بود.
حملات گسترده حامیان دولت به مهدی و پدرش
نمایش تلویزیونی و بازتاب گسترده دادگاه متهمان و اعترافات آنها در خصوص دست داشتن مهدی هاشمی در حوادث اخیر بود که به سرعت تنور حمله به فرزندان هاشمی و خصوصا مهدی هاشمی را برای فعالان سیاسی هوادار دولت فراهم ساخت. حمید رسایی روحانی جوان حامی دولت و عضو فراکسیون اصولگرایان مجلس در سخنانی گفت: میبایست سیلی نظام به امثال مهدی هاشمی رفسنجانی نواخته شود تا از این به بعد آقازادگی موجب مصونیت نشود. او ضمن انتقاد از دستگاه قضایی در برگزاری پنجمین جلسه رسیدگی به پرونده متهمان کودتای مخملی و اغتشاشات اخیر تهران با اشاره به حذف نام کامل آنها از رسانهها، گفت فکر میکنم که پروژهای در کار است؛ پس از اینکه طراحان این پروژه دیدند روند دادگاه موجب شفافسازی افکار عمومی میشود، با فشار سیاسی نظرات خود را به دستگاه قضا قبولاندند. این نماینده حامی دولت تاکید کرد : مردم اکنون میدانند که چه کسانی پشت قضایای اخیر بوده و هستند و به هیچ وجه با اینگونه اقدامات دستگاه قضایی قانع نمیشوند چرا که آنان امروز منتظر محاکمه موسوی، کروبی، خاتمی و کسانی هستند که به اندازه خود مسائل اخیر را حمایت و در آن نقش داشتهاند. رسائی با تاکید بر اینکه میبایست برخی فرزندان شخصیتهایی که در اغتشاشات اخیر نقش پشتیبان و حمایتکننده را داشتهاند برخورد جدی و عاجل صورت گیرد از مسئولان خواست تا با افرادی همچون مهدی هاشمی رفسنجانی برخورد شود.
عضو فراکسیون اصولگرایان مجلس خطاب به دستگاه قضایی توصیه کرد که از هم اکنون به امثال «آقازاده » پیغام دهد که در نظام جمهوری اسلامی پدیدهای به عنوان «آقازاده» نداریم. رسایی حتی یک گام فراتر نیز گذاشت و در حملهای آشکار به هاشمی رفسنجانی گفت: باید به حساب «آقازاده و آقا» در نظام رسیدگی شود و همگان باید از قهر نظام اسلامی بترسند چرا که این نظام متعلق به آنان نیست بلکه متعلق به خون هزاران شهید است.
سفر مهدی هاشمی به انگلیس
چند روز پس از این وقایع بود که خبرگزاری فارس که گوی سبقت را در خصوص پوشش اخبار مربوط به دادگاهها و فرزندان هاشمی از سایرین ربوده است در خبری نوشت: یکی از نزدیکان خانواده هاشمی رفسنجانی از سفر مهدی هاشمی به لندن خبر داد. این خبرگزاری در جملهای کوتاه به نقل از فرد مصاحبه شونده که از نزدیکان خانواده هاشمی خوانده شده بود آورد: این سفر هیچ ارتباطی به شایعات مطرح شده درباره احتمال دستگیری مهدی هاشمی به اتهام طراحی و عملیاتی کردن اغتشاشهای پس از انتخابات ندارد. فارس البته در ادامه خبر خود بار دیگر قسمتی از اعترافات کرمی و باستانی در دادگاه چهارم را مبنی بر دست داشتن مهدی هاشمی در حوادث پس از انتخابات منتشر کرد. بلافاصله پس از انتشار این خبر خبرگزاری دولت – ایرنا – در گفت و گویی با حسین مرعشی برادر همسر هاشمی رفسنجانی صحت و یا عدم صحت این خبر را جویا شد که در پاسخ با اظهار بی اطلاعی مرعشی از سفر مهدی هاشمی به انگلیس مواجه گردید. ایرنا نوشت : هنگامی که تلاش شد با مهدی هاشمی از طریق تلفن شخصی او ارتباط برقرار شود با پاسخ اپراتور مبنی بر «امکان نداشتن برقراری ارتباط با مشترک مورد نظر» روبرو شد. این خبرگزاری هم برای تفصیل خبر خود بار دیگر مطالب مطرح شده در دادگاه چهارم از سوی متهمان را یادآوری کرد. با این حال اما سفر مهدی هاشمی به انگلیس بارها تایید و تکذیب شد.
شاید وقتی دیگر
با جنجالهایی که دادگاه چهارم و نام بردن صریح متهمان از مهدی هاشمی به پا کرد بعید به نظر میآمد که دادگاه پنجم متهمان حواث پس از انتخابات بار دیگر جنجالی تازه برای فرزندان هاشمی بیافریند که البته چنین هم شد و در دادگاه پنجم نامی از کسی به زبان نیامد. این در شرایطی بود که علی اکر هاشمی رفسنجانی نیز دیگر به سکوت پایان داده بود و در آستانه اجلاس خبرگان قرار داشت. اگرچه در اقدامی غیرمنتظره تریبون نماز جمعه که در طول 27 سال گذشته همواره به نام او بود از او گرفته شد و به سید احمد خاتمی روحانی حامی دولت رسید تا هاشمی بار دیگر از سخن گفتن در تریبون سنتیاش محروم شود و همچنان نتواند یک نماز جمعه دیگر را پس از انتخابات تجربه کند. این بار اما نوبت فرزندان هاشمی بود تا به دادخواهی از خود و خاندانشان برخیزند چه آنها نیز همچون بسیاری از مردم پدر را یکی از برجستهترین نمادهای انقلاب اسلامی میدانند که مقام معظم رهبری نیز بارها و بارها بر این نکته تاکید کرده است.
تظلم خواهی از رییس جدید دستگاه قضا
بدین ترتیب بود که در روزهای واپسین شهریور ماه نامه تظلم خواهی فرزندان هاشمی از رییس جدید قوه قضاییه آیت الله آملی لاریجانی منتشر شد و بر صدر اخبار رسانهها نشست. فرزندان هاشمی رفسنجانی دربخشی از نامه خود با اشاره به خدمات پدرشان درهمه عرصههای انقلاب، هدف از ترویج این شایعات را تلاش برای ترور شخصیت او دانستهاند، زیرا بد خواهان از تخریب چهرهاش ناکام مانده و اکنون از حربه اتهام به نزدیکانش استفاده میکند. در این نامه چنین نوشته شد: ما هاشمیان اگر چه همچون سایر شهروندان این کشور میتوانیم خواهان احقاق حقوق خود باشیم و به رغم آنکه اذعان داریم خدمات پدر هرگز امتیازی برای ما ایجاد نمیکند و هیچ کس، جز به تقوا و تلاش خالصانه برای اسلام و انقلاب و ملک و ملت بر دیگری برتری ندارد، اما از آنجا که طرح این اتهامات به عنوان اهرم فشار و ابزاری برای حذف هاشمی رفسنجانی به کار گرفته میشود و خواسته یا ناخواسته آب به آسیاب دشمن میریزد، بر احقاق حق خود پافشاری میکنیم، و گرنه امر خود به خدای عادل منتقم و به رسیدگی در روز جزا وا مینهادیم. با اشاره به تعارض شایعه پراکنیها با موازین شرعی، قانونی واخلاقی و مصالح کشور و جامعه، به آسیبهای فضای کنونی اشاره شده است. تضییع حقوق فردی، لطمه به اعتبار قانون، بر هم زدن نظم، اخلاق و حقوق عمومی و شأن نهادهای قانونی و مدیریت عالی کشور و القای ناکارآمدی و ناتوانی دستگاه قضائی و نظام و سلب اعتماد عمومی و همراهی با تبلیغات سوءدشمنان از جمله این آسیبها شمرده شده است. فرزندان هاشمی رفسنجانی در نامه خود تاکید کردند: که تاکنون نتایج رسیدگی بعضی نهادها مسکوت مانده، هیچ سندی از سوی مدعیان در دولت ارائه نشده و این تهمتها برای رسیدگی قضائی به دادگاهها ارجاع نشده است و در عوض به شکایتها علیه شایعهسازان در محاکم رسیدگی نمیشود و تلاش میشود، با پخش اظهارات متهمان حوادث اخیر که اگر اقرار قانونی تلقی شود، تنها علیه اقرار کنندگان قابل استناد است، این ادعاها مستندسازی شود. دراین نامه با اشاره به عدم اجرای دستور رهبر معظم انقلاب برای تعقیب عوامل این تخریبها از سوی مسئولان قضائی و غیر قضائی آمده است که امروزه حجت بر مسئولان تمام شده است و باید برای شفاف سازی امور اقدام کنند. این نامه نیز با واکنشهای مثبت و منفی فراوانی همراه شد. حامیان دولت آن را فرار به جلو ارزیابی کردند و سایرین آن را یک حرکت حقوقی در راستای اعتمادسازی در عرصه حاکمیت خواندند. به هر رو هر چه باشد مهم این است که در شرایط حاضر فرزندان علی اکبر هاشمی رفسنجانی پرحاشیهترین روزهای خود را میگذرانند.
کلمات کلیدی :
» نظر